Hypoglycemie betekent letterlijk lage (hypo) bloed-suikerspiegel (glycemie). Bij hypoglycemie is er sprake van extreme schommelingen in de bloedsuikerspiegel en hormonen zoals insuline en adrenaline.

De bloedsuikerspiegel wordt door deze hormonen op peil gehouden. Een aantal organen speelt hierbij een belangrijke rol zoals de alvleesklier, de lever en de bijnier.

Bij hypoglycemie ontstaat een teveel aan afgegeven insuline door de alvleesklier als reactie op suikers uit de voeding. Hierdoor kan een sterke daling van de bloedsuikerspiegel volgen en daarop weer een reactie van de bijnier. Op den duur kan dit leiden tot overactivering van alvleesklier en bijnier en ten slotte tot uitputting. Oorzaak en gevolg van een laag bloedsuikergehalte is lastig te onderscheiden. Stress kan zowel een oorzaak als een gevolg zijn.

Klachten die op kunnen treden zijn vermoeidheid, zwakte, concentratiestoornissen, honger, transpiratie, beven en emotionele reacties. De therapie bij hypoglycemie is het in balans brengen van de stofwisseling en het reguleren van het suikerniveau in het bloed.


CANDIDA
Candida is een schimmel of gist die in ieder menselijk lichaam voorkomt. Op de huid, in de slijmvliezen, in de vagina en in het maag-darm kanaal. Normaal gesproken leeft de Candida hier in kleine hoeveelheden, maar onder bepaalde omstandigheden kan deze in een voor het lichaam belastende vorm worden omgezet, de zogeheten M-vorm. Deze M-vorm is moeilijk door het afweersysteem te vernietigen en kan zich snel verspreiden en klachten geven. De klachten kunnen verschillend zijn: van buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid tot obstipatie afgewisseld met diarree, hoofdpijn, vermoeidheid etc.

Een aantal klachten die bij hypoglycemie spelen kunnen ook bij candida optreden. Belangrijk voedings- en leefregels hierbij kunnen o.a. zijn:

  • Het mijden van zoetigheid in de voeding, aandacht voor bepaalde vitamines en mineralen en voldoende (biologische) volkoren producten.
  • Het gebruik van een candidadodend voedingssupplement is van belang, nooit alleen het dieet volgen.
  • Het mijden van overmatige stress en genotmiddelen.


Herkent u bepaalde klachten of wilt u meer informatie, neem dan contact met mij op.