In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Voor sommige mensen en bij bepaalde ziektebeelden is het bijna onmogelijk om via de voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook gezonde vrouwen die zwanger willen worden wordt aangeraden extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje. Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen of bijvoorbeeld een darmflorapreparaat.

Ik heb diverse scholingen gedaan om voedingssuplementen te kunnen adviseren.

Vanuit de orthomoleculaire of ook wel functionele geneeskunde genoemd worden ook bepaalde bloedonderzoeken aangevraagd door mij. Een voorbeeld is de IgG/IgG4 test. Dit is een onderzoek naar voedselintolerantie, voor informatie zie: imuprotest